Inspiration

Sakernas internet

Att spara energi är en het fråga som blir mer relevant för varje dag. Under senaste tid har stora framgångar gjorts över hur vi styr vårt vardagsliv och minskar vår miljöpåverkning. Sakernas internet är en av de förbättringarna. Sakernas internet innebär att man kopplar ihop enheter i vardagen genom tekniska lösningar. Ett exempel är att ett system känner av var man är i huset och släcker alla lampor i resterande rum för att spara elektricitet.

Man kan spara energi genom att koppla ihop sin diskmaskin och tvättmaskin till ett system som analyserar när där är som mest el på nätet och när det är så ekonomiskt som möjligt. På det viset kan man minska på både sin räkning samt sparar på stadens energitillbruk för att inte överbelasta nätet.

En idé som är oerhört intressant är att koppla samman kyl och frys med sina matprodukter. Om affärerna gör ett universellt system för sin streckkod där det visar bäst före datum samt produktens egenskaper kan individens kyl samt frys skanna dessa och bestämma därefter vad som är äldst och föreslå recept efter det. Affärerna kan dessutom sortera produkter efter datum och sätta pris efter det. På så sätt blir det mer ekonomiskt för konsumenter att köpa äldre mat och affärerna minskar matspillet. Individen minskar matspillet i och med att kylen alltid analyserar recept till matprodukter som är i kylen.