Inspiration

Datorer och hållbar utveckling?

Enligt Eric Williams i boken Computers and the Environment: Understanding and Managing their Impacts, 2004, kräver tillverkning av datorer stora mängder av material. Den totala mängden fossila bränslen som krävdes för tillverkningen av en stationär dator 2004 låg runt 240 kg, alltså över 10 gånger vikten av själva datorn. Detta är en väldigt hög siffra om man jämför med t ex en bil eller ett kylskåp som vid tillverkning kräver ungefär lika mycket fossila bränslen som den slutgiltiga vikten av produkten. Vid tillverkningen av en dator 2004 gick det även åt 1500 liter vatten och 22 kg kemikalier, det gick alltså sammanlagt åt över 1,7 ton råvaror.

Slit och släng mentalitet

Företag och institutioner byter i snitt ut sina datorer vart tredje till fjärde år, vilket är ungefär samma genomsnittliga livslängd en stationär dator brukar ha i svenska hem. Livslängden för laptops är ännu kortare, vilket förmodligen beror på att de är svårare att reparera och ofta byts ut så fort batteriet är slut. När en dator är ”förbrukad” är det inte alls sällan att den hamnar i en hörna på vinden eller i källaren, eller ännu värre på tippen. Kan man råda bot på denna slit och släng mentalitet och istället trimma/reparera och återvända datorerna skulle det innebära en klar förbättring i arbetet mot hållbar utveckling.

Hur kan vi bli mer miljösmarta i vår datoranvändning?

Som sagt har dagens genomsnittliga dator ganska kort livslängd. Kan vi bli bättre på att ta hand om våra datorer och inte byta den ut bara för att det kommit ut en ny snabbare dator på marknaden har vi kommit en bra bit på vägen. Även om nya datorer blir mer och mer miljövänliga och energisparande, går det åt så pass mycket resurser vid tillverkningen att det är miljövänligare att behålla sin nuvarande dator så länge det går. Har du verkligen tröttnat på din långsamma dator är det bättre om du säljer den på begagnatmarknaden eller skänker bort den än att slänga den på tippen.

Nedan följer några tips som förhoppningsvis ska få dig att tänka mer miljövänligt när det gäller datoranvändande, och kanske även öka livslängden på din befintliga dator.

  • Dra ut laddaren till din laptop när den inte används
  • Använd dig av energisparfunktioner, de kan minska din strömförbrukning med 50-60 procent.
  • Undvik standby läge
  • Byt datorkomponenter istället för hela datorn.
  • Lämna in din dator till en dator/tv-tekniker om den behöver repareras, ofta kan de byta ut enstaka elektronikkomponenter istället för ett helt moderkort eller liknande
  • När batteriet till din laptop börjar ge med sig, gäller samma sak här, köp ett nytt batteri istället för ny dator
  • Om du ändå tänker du köpa ny dator, köp en miljömärkt och energieffektiv dator.

Klicka på bilden nedan för att se den större

Emmanuelle Bournay, UNEP/GRID-Arendal

Bilden ovan är hämtad från rapporten Kick the Habit: A UN Guide to Carbon Neutrality och illustrerar resursåtgång, utsläpp och energianvändning under en stationär dators livstid. Enligt UNEP/GRID-Arendal är det genomsnittliga koldoixidutsläppet vid tillverkning av datorkomponenter till en dator 345 kg, sen bidrar energianvändningen av datorn med ytterligare ca 940 kg per år.